Hizb ut Tahrir Nederland

Op zaterdagnacht 3 april 2021 heeft een ‘verwarde man’ een moskee in aanbouw in brand gestoken in Gouda. De man is inmiddels opgepakt en zal verhoord worden. De schade aan de moskee is aanzienlijk. Het is niet de eerste keer dat een moskee het doelwit is van vernieling of poging tot vernieling.

 De consistente aanvallen op Islamitische symbolen zoals moskeeën en islamitische basisscholen zijn allang geen incidenten. Ook deze aanval op de moskee is niet enkel een op zichzelf staand misdrijf maar onderdeel van een groter sentiment dat steeds sterker groeit in Nederland. Het gaat hier om het anti-islamitisch sentiment waar de Nederlandse bevolking, door politici, media en andere instituties, structureel aan wordt blootgesteld.

 De reactie van de autoriteiten op dergelijke misdrijven tegen de moskeeën spreekt ook boekdelen. Er wordt bijvoorbeeld onvoldoende en inadequaat omgegaan met de terechte zorgen van moskeebestuurders en andere islamitische organisaties die constant bedreigingen ontvangen van extreemrechtse groepen en individuen met een extremistisch gedachtegoed. De vraag is wanneer zullen de autoriteiten de bedreigingen jegens moskeeën, islamitische basisscholen en andere islamitische symbolen serieus nemen en een structurele aanpak formuleren? Zelfs de NCTV heeft in haar rapport gesproken over de dreigingen en de opkomst van extreemrechts in Nederland.

 Het is dus niet alleen een ‘onderbuikgevoel’ of een ‘slachtofferrol’ die de moslimgemeenschap probeert in te nemen. Er is sprake van een reële en zorgelijke dreiging die de Moslimgemeenschap diep raakt. Het is vooral voor de Moslims in Nederland belangrijk dat wij bewust blijven van dit soort ontwikkelingen want het kan niet zo zijn dat wij het normaal gaan vinden om te leven in een situatie waar meerdere keren per jaar een moskee in brand wordt gestoken of een islamitische basisschool wordt bedreigd. In wat voor een samenleving zouden wij terechtkomen en wat voor een samenleving laten wij achter voor de komende generatie Moslims die in Nederland op die manier verder zou moeten leven?

 Media Bureau Hizb ut Tahrir Nederland

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | België