De aanval op de niqab treft de hele moslimgemeenschap

Niqab

De Eerste Kamer der Staten-Generaal zal aanstaande dinsdag 26 juni een definitieve beslissing nemen over het uiterst discriminerende “boerkaverbod.” Afgaande op de eerdere stemmingen die zijn gehouden in de Eerste Kamer, zal er hoogstwaarschijnlijk gestemd worden voor een verbod op het dragen van de niqab.

Als het niqabverbod eenmaal een wet wordt, kunt u bordjes en stickers in openbare ruimtes verwachten, met “verboden toegang voor moslima’s met niqab of “gezichtsbedekkende kleding”. Of er daadwerkelijk dit soort rode verbodstekens zullen komen, moet nog blijken, maar een ding staat echter wel vast. Moslima’s met niqab zijn dan niet meer welkom in onder andere onderwijsinstellingen, zorginstellingen, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Ze mogen er niet in en zullen weggestuurd en beboet worden.

Praktisch houdt dit in, dat een moslima die ervoor kiest om een niqab te dragen, de metro, tram, trein of de bus niet meer in mag, terwijl bijvoorbeeld een dronken feestvierende carnavalganger met een masker dit wel mag. Of dat een moslima met een niqab haar kinderen niet mag ophalen van het schoolplein, of niet aanwezig mag zijn bij ouderavonden, terwijl iemand met een wintersjaal dit wel mag doen. Of dat een moslima met een niqab niet meer naar de huisarts, het ziekenhuis of het gemeentehuis mag gaan, omdat haar de toegang wordt geweigerd, enkel omdat zij een extra stukje stof voor haar gezicht heeft.

Onze zusters zullen hierdoor ook nog eens tot isolatie gedwongen worden en als zij er toch voor kiezen om met hun niqab de straat op te gaan, lopen ze het risico dat ze uitgescholden, bespuugd en zelfs fysiek mishandeld worden, omdat zij al jarenlang door de anti-islampropaganda in Nederland, gedemoniseerd en gedehumaniseerd zijn.

Dit heet met andere woorden; onderdrukking. Men kan dan wel pochen over de “verheven” seculiere normen en waarden en haar “grondrechtelijke vrijheden” zoals de “vrijheid van expressie” en “vrijheid van godsdienst.” Maar de realiteit laat zien dat het slechts holle slogans zijn zonder inhoud, die gebruikt worden om de duimschroeven bij de moslims steeds strakker aan te draaien.

Beste moslims,

Zoals jullie vaker hebben gezien, wordt ook met de niqab van onze zusters met twee maten gemeten. In de discussies rondom de praktische handhaving van het wetsvoorstel, zijn tot nu toe zodanige uitzonderingen opgenomen, waar enkel uit valt af te leiden dat het doel achter het verbod, zich uitsluitend richt op moslima’s die vanuit een islamitische overtuiging gezichtsbedekkende kleding dragen. Niet voor niets wordt het ook  wel een “boerkaverbod” genoemd. Ook snijden de achterhaalde argumenten van veiligheid en communicatie geen hout en die kunnen geschaard worden onder façadepolitiek.

Wanneer onze moslimzusters beperkt worden in hun gehoorzaamheid jegens hun Schepper, dient de moslimgemeenschap de handen ineen te slaan om hun rechten te beschermen. Zelfs wanneer niet iedereen van ons de mening volgt dat het dragen van een gezichtssluier verplicht is. We dienen te beseffen dat dit een legitieme mening is binnen de islamitische jurisprudentie en dat een aanval op gezichtsbedekkende kledij een aanval is op een islamitisch gebruik.

Wij van Hizb ut Tahrir Nederland hebben vaker aan de bel getrokken inzake het steeds grimmiger wordende anti-islambeleid in Nederland. Ook met betrekking tot de kwestie van de niqab hebben we via diverse publicaties en campagnes, zoals #TegenNiqabverbod, getracht om dit op de agenda te zetten van de moslimgemeenschap.

In 2017 hebben we samen met de vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap, waaronder verschillende imams, predikers, politici en anderen een gezamenlijke veroordeling van de ‘Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ uitgebracht. Hierin uitten wij onze zorgen over het discriminerende karakter van deze wet. Deze gezamenlijke veroordeling werd destijds verzonden naar de Eerste Kamer der Staten-Generaal, met het dringende verzoek deze discriminerende wet niet door te voeren. Echter, zoals het er nu naar uitziet zal de wet toch ingevoerd worden.

Daarom spreken wij de moslimgemeenschap wederom aan op haar verantwoordelijkheid, om haar stem te laten horen alvorens het een wet wordt. We hebben een kleine week de tijd (tot 26 juni) om hiertegen te ageren. Stilzwijgen, terwijl onze zusters onderdrukt worden, is geen optie. Ondanks dat we een minderheid zijn en beperkte middelen tot onze beschikking hebben, kunnen we veel meer dan wat we tot nu toe hebben gedaan. De verantwoordelijkheid ligt op onze schouders als moslimgemeenschap. Als wij als moslimgemeenschap niet opkomen voor elkaar en voor de belangen van de moslims, wie anders gaat het dan doen voor ons? We willen jullie daarom herinneren aan de Woorden van Allah swt:

“De gelovige mannen en vrouwen zijn elkaars bondgenoten…” (VBK Soera At Tauba, vers 71)

Laten we als individuen en groepen bewegen om het “niqabverbod” op de agenda te zetten van de moslimgemeenschap, zodat onze stem, luid en duidelijk gehoord wordt.

Met het oog op de toekomst, dienen we bewuste stappen te ondernemen tegen het anti-islambeleid. Vandaag is het de niqab, morgen zal het de hidjaab en de djilbaab zijn! Laat onze stilzwijgendheid de onderdrukkers geen moed geven om door te gaan. Verbreek de stilte en sta op voor Islam.

Okay Pala

Mediavertegenwoordiger van Hizb ut Tahrir Nederland

H. 06 Shawwal 1439
M. 20-06-2018